2022-02-21 08:06:10• hírek • Bede Emőke

Közel 100-an jelentkeztek tavaly a DSP-nél HIV-tesztre

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai egyértelműen arra mutatnak, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett egyéni és közösségi óvintézkedések más fertőző betegségek esetében is jótékony hatással voltak. Míg például 2020-ban a bárányhimlő, a kanyaró és a vírusos hepatitisz incidenciája is az országos átlag felett volt, 2021-re jelentősen csökkent ezek aránya, sőt az igazgatóság egyetlen kanyarós megbetegedésről sem tudott a tavalyi évben.

Ahogyan a közegészségügy tavalyi évre vonatkozó mérlegéből kiderül, 2021-ben egyetlen trichinellózisos esetet sem jegyeztek, illetve teljesen eltűnt a skarlát, a mumpsz és a kanyaró is, de szignifikánsan csökkent a varicellával, azaz a bárányhimlővel, a vírusos hepatitisszel és a nyugat-nílusi kapcsolatos esetek száma is – utóbbiból példának okáért mindösszesen egyetlen esetet jegyeztek a megyében.


Nem a nyugat-nílusi láz azonban az egyetlen ragály, melyből alig egy-két esetre derült fény a tavalyi év folyamán. A kullancsok által terjesztett Lyme-kórt szerencsére mindösszesen 5 esetben igazolták, a kevésbé ismert, elsősorban egerek, patkányok, kutyák és rókák által terjesztett leptoszpirózis pedig egyetlen esetben bizonyosodott be. Megkétszereződött azonban tavaly a nozokomiális, azaz a kórházi kezelés során, vagy közvetlenül utána jelentkező fertőzések száma, melyből 2019-ben 100 emberre 0,58 eset jutott, 2020-ban 0,60, ’21-ben azonban már 1,28.



Ami a szexuális úton terjedő betegségeket illeti, 2021-ben 11 szifiliszes esetet jelentettek a hatóság felé, jó hír azonban, hogy egyetlen olyan csecsemő sem jött világra tavaly, aki már születésekor ebben a betegségben szenvedett volna. Maradva a nemi úton terjedő fertőzéseknél, a mérleg szerint a közegészségügyi igazgatóság laboratóriumában összesen 94 tesztet végeztek az AIDS-ért felelős HIV-re, ezek közül pedig három esetben igazolódott be a fertőzés. A DSP egyébként a tesztelés előtt vagy után akár tanácsadást is tart e téren, a tavalyi esztendőben például 71 foglalkozást tartottak az érintettek számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: